Физически упражнения и спорт

Физически упражнения и спорт

"Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо!" (Шопенхауер)

Ключът към физическа и психическа мобилност в напреднала възраст са редовните физически упражнения. Многобройни проучвания показват, че физическата активност забавя процеса на стареене. Така например, редовната физическа активност укрепва сърдечно-съдовата система и повишава обмяната на веществата. Физическите упражнения въздействат положително и на ума и духа. При дейности, които ускоряват сърдечния ритъм, се отделя хормонът на щастието (ендорфин). При това тренировката увеличава координацията и способността за реакция. Специално предимство: Който се движи, противодейства на затлъстяването- и така поддържа ставите си. Освен това, подобреният притока на кръв транспортира повече хранителни вещества до ставите.

Физически упражнения за здрави стави

Успоредно със здравословния начин на хранене и приема на основни хранителни вещества, физическите упражнения са решаващ фактор за здравето на ставите. Постоянното редуване на физическо натоварване и почивка стимулира ставата да произвежда нова хрущялна тъкан. По този начин хрущялът се регенерира.
Никога не е късно за практикуване на спорт в свободното време, защото: Това не зависи от възрастта! Важен е единствено вида физически упражнения.

Подходящ за ставите спорт за баланс

Хирурзите-ортопеди и спортните лекари препоръчват подходящи за ставите спортове с плавни движения при ниско натоварване.

Подходящи спортове са плуване, Нордик уокинг, колоездене, ски или туризъм. При дискомфорт в тазобедрените и коленните стави се препоръчва, например, колоездене по 15 минути на ден - или у дома с велоергометър, или във фитнеса - или най-добре на чист въздух. Не се препоръчват спортове със статично натоварване (носене на големи тежести продължително време), резки удари и усуквания, както и такива с опасност от нараняване. Те могат да включват контактни спортове (футбол, хандбал) или спортове с висока степен на натоварване при усукване на гръбначния стълб, като например голф или планинско бягане.

Откриване на точния баланс

За начинаещи или опитни спортисти важи правилото: Не се пренапрягйте! Никой на 50 годишна възраст не е толкова силен като на 20 г. Който не е обучен трябва първо да премине лекарски преглед.

Медицинският преглед трябва да включва физически преглед (напр. тегло, кръвното налягане, дихателна функция), изследване на кръвта и ако е необходимо, ЕКГ. Между другото: Достатъчни са 3 пъти по 30 минути подходящ за ставите спорт на седмица!

Нордик уокинг като цялостно решение

Популярното ходене с щеки е особено ефективно. Чрез активното използване на щеките мускулно-скелетната система при физическа активност се облекчава с до 30%. Ето защо Нордик уокинг е подходящ за хора, които имат проблеми със ставите при тичане или ходене. Друго предимство за здрава и стройна фигура: Допълнителните движения на ръцете при правилно изпълнение използват 30 процента повече мускули, отколкото при нормално ходене.

Освен това, изразходването на калории се увеличава средно с 20 до 45% в сравнение на нормалното ходене. В същото време се освобождава напрежението в мускулите в областта на шията и раменете. Ефективната тренировка има положителен ефект и върху сърдечно-съдовата система и цялостното укрепване. Така Нордик уокинг е идеален за постигане на добра форма по "нежния начин".