Ставите - чудни творения на природата

Нашите стави трябва да работят много добре. Да сте винаги в движение през целия си живот - това неминуемо се усеща. Става все по-осезаемо с напредване на възрастта: Тялото вече не може да поема ежедневното натоварване толкова леко, както преди. Който се събужда със скованост в ставите сутрин, трудно може да се наслади на деня.

Ставата не е точно става

Човек има общо над 100 стави. Според вида на ставата пространството за движение е различно. Така, например коленете и лактите само се огъват и разтягат (шарнирни стави). От друга страна, главата може да се върти в различни посоки (главни или осеви стави). А при раменете и бедрата са възможни дори въртеливи движения (сферични стави). Диапазонът на движение не зависи единствено от вида на ставата; околните структури също играят важна роля. Хрущялите, заедно с мускулите, връзките, сухожилията и капсулите, осигуряват плавно движение.

Типични травми

Според научните изследвания само в Германия милиони хора страдат от временни ставни болка. Главна роля за това играе липсата на колаген в ставите. При две трети от всички хора над 65 години - както мъже, така и жени, е била поставена диагноза остеоартроза. Важно е, лечението на остеоартрозата да започне възможно най-рано с цел защита на ставите и избягване на последващи усложнения. Дегенеративните ставни заболявания и възпалителни ревматични заболявания по принцип изискват медицинско лечение.

Прогресивният недостиг на колаген

може да се компенсира с целеви психологични концепции за хранене.

Амортисьор при всяко движение


Независимо дали при седене, стоене или тичане - от ставния хрущял се изисква много. Здравият ставен хрущял позволява сигурно и плавно движение. Обвивайки костите на ставните повърхности, за да ги предпазва, при всяко движение хрущялът действа като амортисьор. Благодарение на своята еластичност и якост на опън, ставният хрущял балансира и поема удари. Тези свои качества той дължи главно на колагена, който представлява около 70% от ставния хрущял. С напредване на възрастта ставният хрущял става чуплив, по-малко еластичен и вече не може да поема толкова добре въздействащите сили. Резултатът често е ограничено движение.

За ефективно компенсиране на недостига на колаген в тази ситуация е разработен CH-Alpha® PLUS.